Jubilejní ročník festivalu proběhne opět začátkem září a pořadatelé přinášejí základní informace. Vedle uměleckých žánrů a lokalit, kde se Pilsen Busking Fest uskuteční, jsou zveřejněna i první jména v hlavním programu festivalu. Součástí konceptu jsou opět i volné zóny a příležitost zazářit tak dostane široká veřejnost.

6. června, Plzeň – V letošním roce proběhne tento mezinárodní festival pouličního i jiného umění od 31. srpna do 3. září a již pilně pracujeme na programu, který bude mít opět co nabídnout každému z obyvatel i návštěvníků Plzně. Na své si přijdou zejména milovníci různorodých uměleckých směrů, ale i běžní obyvatelé města díky odvážné a zároveň velice přístupné festivalové dramaturgii. V rámci programu se představí pouliční hudebníci, kapely různých žánrů, komedianti, žongléři, cirkusáci, akrobaté nebo tanečníci. Dále se připravují různé  interaktivní kreativní zóny a další překvapení, která se často urodí jen pár dní před začátkem festivalu nebo i přímo během něj.

Hlavním středobodem festivalu se stejně jako v minulých letech stane Náměstí Republiky. V každém rohu vyroste jedna z ozvučených zón a program bude poskládán tak, aby se vzájemně nerušil. Na náměstí tak vyroste velké a malé pódium, informační stan, prodejní stánky a kreativní zóny určené pro přímé zapojení návštěvníků či pro tvorbu pozvaných umělců. Festival se odehraje zároveň v sadovém okruhu a přilehlých ulicích na již prověřených místech u Lokálu, Družby a Branky. A jak už je zvykem – část programu bude naplánovaná a část ne.

Kromě jiného na Pilsen Busking Festu 2023 vystoupí balkán/klezmer kapela Los Kamer z Mexika, funkový Big Pollo z Peru, akrobati The Floor Legendz z Německa, Bianca Ciocca & The Gang z Itálie, komediant a cirkusák Quinn Beasley z Kanady, psychedeličtí technaři Level Spaces z Německa, žesťová smršť Brass Avenue z Prahy, akrobaté a cirkusáci Cia Langostura z Argentiny a mnoho dalších. „Moc rádi dáme prostor i zájemcům, kteří si budou chtít vyzkoušet klasický busking bez námi zajištěného ozvučení, organizačního zajištění a propagace. Koncept tzv. volných zón jsme si vyzkoušeli už v minulých letech a i letos vyčleníme několik míst, kde jediné pravidlo, které bude třeba dodržet, je buskerský kodex zveřejněný na našem webu,“ doplňuje Jan Šinko, jeden z pořadatelů festivalu.

Na celý festival je vstup zdarma, ale pořadatelé důrazně doporučují a žádají každého, kdo zhlédne koncert či jakékoliv jiné vystoupení, přispět do klobouku či jakékoliv nádoby dobrovolně. Umělcům jsou ze strany pořadatelů hrazeny jen základní náklady a honorář si tak musí vydělat sami z příspěvků od návštěvníků.

Pouliční umění (anglicky busking; jednotlivý umělec je busker) je označení pro jakékoli umělecké vystupování – ať už hudební, divadelní či artistické – na veřejných prostranstvích spojené s odměnou od veřejnosti. Kolemjdoucí většinou hází libovolné částky do přistaveného klobouku, krabičky či pouzdra od hudebního nástroje.

Pro více informací sledujte sociální sítě festivalu: 

facebook: https://www.facebook.com/PilsenBuskingFest

facebooková událost: https://www.facebook.com/events/1246830052605406

instagram: https://www.instagram.com/pilsenbuskingfest/